Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu: 666819063

Jadłospis

Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

20.01.20

Energia [kcal] : 1065

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: kasza manna z sokiem

kanapka: chleb chłopski z serkiem śmietankowym, ogórek kiszony, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 373

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 9

Węglowodany[g] : 40

 

1, 7

OBIAD

Zupa: zacierki kraszone na wędzonce z natką pietruszki, pieczywo

II danie: Kurczak curry z ryżem z natką pietruszki

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 477

Białko (g): 31

Tłuszcze (g): 17

Węglowodany(g):49

1,3,7,9

PODWIECZOREK

jogurt naturalny z miodem i słonecznikiem, owoce

napój: herbata owocowa

Energia [kcal]: 215

Białko (g): 10

Tłuszcze (g): 8

Węglowodany (g): 17

 

1, 7

Wtorek

21.01.20

Energia [kcal] : 1043

Alergeny:

ŚNIADANIE

kanapka: bułka wiejska z masłem, szynka, twaróg, pomidor, rzodkiewka, sałata

napój: kakao na mleku

Energia [kcal] : 342

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 16

Węglowodany[g] : 34

 

1, 7

OBIAD

zupa: pieczarkowa z makaronem z natką pietruszki

II danie: Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną, buraczki

napój: herbata miętowa

Energia [kcal]: 457

Białko (g): 27

Tłuszcze (g): 25

Węglowodany(g):53

1,7,9

PODWIECZOREK

ryż z musem jabłkowym i cynamonem

napój: mleko

Energia [kcal]: 244

Białko (g): 9

Tłuszcze (g): 7

Węglowodany (g): 44

 

1, 7

Środa

22.01.20

Energia [kcal] : 1030

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem

kanapka: chleb owsiak z pasztetową lub serem żółtym, ogórek, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 349

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 16

Węglowodany[g] : 34

 

1, 7

OBIAD

zupa: ogórkowa z ziemniakami z majerankiem

II danie: Racuchy z jabłkami

napój: melisa z pomarańczą

 

Energia [kcal]: 456

Białko (g): 21

Tłuszcze (g): 17

Węglowodany (g):53

1,3,7,9

PODWIECZOREK

galaretka owocowa z bitą śmietaną i owocami i chrupki kukurydziane

napój: kawa inka z mlekiem

Energia [kcal]: 225

Białko (g): 17

Tłuszcze (g): 11

Węglowodany (g): 35

 

1, 7

Czwartek

23.01.20

Energia [kcal] : 1093

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: kasza orkiszowa z rodzynkami

kanapka: pieczywo mieszane, polędwiczka drobiowa, twaróg, pomidor, papryka, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 347

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 11

Węglowodany[g] : 44

 

1, 7

OBIAD

zupa: marchewkowa, pieczywo

II danie: gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z ziemniakami z koperkiem, surówka z marchewki, jabłka i pora

napój: herbata z kopru włoskiego

Energia [kcal]: 515

Białko (g): 19

Tłuszcze (g): 25

Węglowodany (g):76

1,3,7,9

PODWIECZOREK

makaron z twarogiem, owoce

napój: herbata z melisy

Energia [kcal]: 231

Białko (g): 8

Tłuszcze (g): 5

Węglowodany (g): 43

 

1, 7

Piątek

24.01.20

Energia [kcal] : 1046

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki cynamonowe z mlekiem

kanapka: chleb wiejski z masłem, jajko, ser żółty, ogórek, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 347

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 11

Węglowodany[g] : 44

 

1,3,7

OBIAD

zupa: gulaszowa z natką pietruszki

II danie: ryba w sosie śmietanowym z makaronem z koperkiem, surówka z białej kapusty

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 485

Białko (g): 33

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g):75

1,4,7,9

PODWIECZOREK

chałka z masłem i dżemem

napój: maślanka owocowa

Energia [kcal]: 214

Białko (g): 7

Tłuszcze (g): 6

Węglowodany (g): 34

 

1, 7

 

Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

27.01.20

Energia [kcal] : 1056

Alergeny:

ŚNIADANIE

kanapka: bułka pełnoziarnista, parówka na ciepło, ser żółty, ketchup, pomidory, sałata

napój: kakao na mleku

Energia [kcal] : 344

Białko [g] : 15

Tłuszcz [g] : 13

Węglowodany[g] : 44

 

1, 7

OBIAD

Zupa: kalafiorowa zabielana, pieczywo

II danie: spaghetti bolognese

napój: herbata melisa z pomarańczą

Energia [kcal]: 497

Białko (g): 21

Tłuszcze (g): 15

Węglowodany(g):57

1,7,9

PODWIECZOREK

wafle ryżowe z musem jabłkowym

napój: maślanka truskawkowa

Energia [kcal]: 215

Białko (g): 5

Tłuszcze (g): 6

Węglowodany (g): 35

 

1, 7

Wtorek

28.01.20

Energia [kcal] : 1072

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki owsiane na mleku z żurawiną

kanapka: chleb wiejski z masłem, serek topiony, kabanosy, ogórek,

papryka czerwona

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 335

Białko [g] : 10

Tłuszcz [g] : 10

Węglowodany[g] : 41

 

1, 7

OBIAD

zupa: kremowa zupa z brokułów, pieczywo

II danie: pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną z natką pietruszki, surówka z kapusty pekińskiej

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 522

Białko (g): 21

Tłuszcze (g): 17

Węglowodany (g):70

1,3,7,9

PODWIECZOREK

budyń waniliowy z sokiem, herbatniki, gruszki i jabłka

napój: herbata owocowa

Energia [kcal]: 215

Białko (g): 5

Tłuszcze (g): 6

Węglowodany (g): 35

 

1, 7

Środa

29.01.20

Energia [kcal] : 1041

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki kukurydzane z mlekiem

kanapka: pieczywo mieszane, szynka drobiowa, ser żółty, ogórek, seler naciowy, sałata

napój: herbata z cytryną

Energia [kcal] : 349

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 11

Węglowodany[g] : 45

 

1, 7, 9

OBIAD

zupa: klopsikowa z natką pietruszki

II danie: leniwe pierogi

napój: napój mleczny

Energia [kcal]: 469

Białko (g): 20

Tłuszcze (g): 14

Węglowodany (g):69

1,3,7,9

PODWIECZOREK

tosty z serem i ketchupem, chrupiąca marchewka

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 223

Białko (g): 8

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g): 27

 

1, 7

Czwartek

30.01.20

Energia [kcal] : 1049

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: kasza ryżowa z cynamonem

kanapka: chleb dyniowy z masłem i kiełbasą żywiecką, twaróg, pomidor, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 349

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 16

Węglowodany[g] : 34

 

1, 7

OBIAD

zupa: jarzynowa z kukurydzą z natką pietruszki, pieczywo

II danie: miodowe udka z kurczaka z sezamem z ryżem, Groszek z marchewką

napój: herbata z cytryną

Energia [kcal]: 508

Białko (g): 22

Tłuszcze (g): 17

Węglowodany(g):60

1,7,9,11

PODWIECZOREK

jogurt owocowy, biszkopty

napój: herbata z melisy

Energia [kcal]: 192

Białko (g): 10

Tłuszcze (g): 8

Węglowodany (g): 17

 

1, 7

Piątek

31.01.20

Energia [kcal] : 1064

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki pszeniczne z miodem i z mlekiem

kanapka: chleb z orkiszem, dżemem, żółtym serem, banan

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 343

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 11

Węglowodany[g] : 54

 

1, 7

OBIAD

zupa: żurek z jajkiem, pieczywo

II danie: ryba panierowana z ziemniakami z natką pietruszki, surówka z kiszonej kapusty

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 506

Białko (g):20

Tłuszcze (g): 14

Węglowodany (g):69

1,3,4,7,9

PODWIECZOREK

drożdżówka z dżemem

napój: mleko

 

Energia [kcal]: 215

Białko (g): 4

Tłuszcze (g): 5

Węglowodany (g): 43

 

1, 7

 

 

 

 

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 


 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

 

2. Skorupiaki i produkty pochodne

 

3. Jaja i produkty pochodne

 

4. Ryby i produkty pochodne

 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

 

6. Soja i produkty pochodne

 

7. Mleko i produkty pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i produkty pochodne

 

10. Gorczyca i produkty pochodne

 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

 

12. Dwutlenek siarki

 

13. Łubin

 

14. Mięczaki 

 


 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

 

 

 

Więcej w tej kategorii: « Wyżywienie Edukacja zdrowotna »
Top