Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu: 666819063

Jadłospis

 

Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

30.11.20

Energia [kcal] :  1059

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna:  kasza manna razowa z rodzynkami

kanapka: pieczywo mieszane, z serkiem śmietankowym, rzodkiewka, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 353

Białko [g] :  11

Tłuszcz [g] :  9

Węglowodany[g] : 40

 

1, 7

OBIAD

Zupa: ogórkowa, pieczywo

II danie: podudzia duszone w sosie własnym ,ziemniaki, surówka z białej kapusty

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]:  488

Białko (g):  23

Tłuszcze (g):  14

Węglowodany(g):60 

1,3,7,9

PODWIECZOREK

kisiel owocowy z płatkami musli, banan i jabłka

napój: kawa inka z mlekiem

Energia [kcal]:  218

Białko (g):  3

Tłuszcze (g):  3

Węglowodany (g):  42

 

1, 7

Wtorek

1.12.20

Energia [kcal] :  1073

Alergeny:

I ŚNIADANIE

kanapka: bułka pełnoziarnista, szynka, ser żółty, ogórek, papryka

napój: kakao na mleku

Energia [kcal] :  342

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] :  16

Węglowodany[g] : 34

 

1, 7

OBIAD

zupa: żurek z białą kiełbasą, pieczywo

II danie: pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem,

kalafior gotowany na parze

napój: herbata z czerwonokrzewu

Energia [kcal]:  487

Białko (g):  31

Tłuszcze (g):  18

Węglowodany (g):57

1,3,7,9

PODWIECZOREK

ryż z musem jabłkowym i cynamonem

napój: mleko

Energia [kcal]:  244

Białko (g):  9

Tłuszcze (g):  7

Węglowodany (g):  44

 

1, 7

Środa

2.12.20

Energia [kcal] :  1053

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna:  płatki zbożowe z mlekiem

kanapka: chleb pszenno-żytni, pasztet lub ser żółty, ogórek, seler naciowy, sałata

napój: herbata z cytryną

Energia [kcal] :  353

Białko [g] :  11

Tłuszcz [g] :  9

Węglowodany[g] : 49

 

1, 7

OBIAD

zupa: pieczarkowa, pieczywo

II danie: potrawka z kurczaka, makaron świderki

surówka z marchewką i sokiem pomarańczowym

napój: melisa z pigwą

Energia [kcal]:  485

Białko (g):  20

Tłuszcze (g):  12

Węglowodany (g):62 

1,3,7,9

PODWIECZOREK

jogurt naturalny z pestkami dyni, miodem i owocami

napój: herbata owocowa

Energia [kcal]: 215

Białko (g):  10

Tłuszcze (g): 8

Węglowodany (g): 17

 

1, 7

Czwartek

3.12.20

Energia [kcal] :  1035

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna:  kasza jaglana na mleku

kanapka: chleb ze słonecznikiem, masło, salami, twaróg, pomidor, sałata

napój: herbata rumiankowa

Energia [kcal] :  351

Białko [g] :  10

Tłuszcz [g] : 10

Węglowodany[g] : 41

 

1, 7

OBIAD

zupa: z soczewicy czerwonej, pieczywo

II danie: gotowana łopatka w sosie warzywnym, kasza jęczmienna,

buraki

napój: mięta z pomarańczą

Energia [kcal]: 457

Białko (g):  31

Tłuszcze (g):  17

Węglowodany(g):49

1,3,7,9

PODWIECZOREK

makaron z sosem truskawkowo-jogurtowym

napój: herbata owocowa

Energia [kcal]:  227

Białko (g): 8

Tłuszcze (g):  2

Węglowodany (g): 45

 

1, 7

Piątek

4.12.20

Energia [kcal] :  1053

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna:  płatki cynamonowe

kanapka: bułka z twarożkiem , ser żółty, ogórek, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] :  351

Białko [g] : 16

Tłuszcz [g] : 12

Węglowodany[g] : 44

 

1, 3, 7

OBIAD

zupa: kalafiorowa, pieczywo

II danie:  ryba duszona pod warzywami, ryż, surówka z kiszonej kapusty

 napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 487

Białko (g):  21

Tłuszcze (g):  10

Węglowodany (g):60

1,3,4,7,9

PODWIECZOREK

wafle ryżowe z kajmakiem, banan

napój: mleko

Energia [kcal]: 215

Białko (g):  4

Tłuszcze (g): 5

Węglowodany (g): 43

 

1, 7, 8

 

Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

7.12.20

Energia [kcal] :  1056

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki owsiane na mleku, żurawina suszona

kanapka: bułka wiejska z masłem i dżemem, twaróg, jabłka

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] :  345

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 9

Węglowodany[g] : 52

 

1,7

OBIAD

Zupa: krupnik z pietruszka, pieczywo

II danie: polędwiczki drobiowe w panierce z sezamem, ziemniaki, marchewka gotowana

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]:  496

Białko (g):  23

Tłuszcze (g):  14

Węglowodany(g):60 

1,3,7,9

PODWIECZOREK

budyń waniliowy, ciasteczka kruche, owoce

napój: herbata z melisy

Energia [kcal]:  215

Białko (g):  5

Tłuszcze (g):  6

Węglowodany (g):  35

 

1,7

Wtorek

8.12.20

Energia [kcal] :  1045

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki pszeniczne z mlekiem

kanapka: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, ser żółty,

sałata, ogórek

napój: herbata z cytryną

Energia [kcal] :  315

Białko [g] : 10

Tłuszcz [g] : 10

Węglowodany[g] : 41

 

1,7

OBIAD

zupa: brokułowa, pieczywo

II danie: spagetti bolognesse, surówka  kapusty pekińskiej

napój: mięta z pomarańczą

Energia [kcal]:  507

Białko (g):  31

Tłuszcze (g):  18

Węglowodany (g):57

1,3,7,9

PODWIECZOREK

jogurt naturalny z płatkami czekoladowymi, owoce

napój: sok

Energia [kcal]: 223

Białko (g):  8

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g):  27

 

1,7

Środa

9.12.20

Energia [kcal] :  1047

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: kasza ryżowa na mleku z cynamonem

kanapka: chleb owsiany z masłem, szynka drobiowa, twaróg, sałata, pomidor

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 349

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 16

Węglowodany[g] : 34

 

1,7

OBIAD

zupa: pomidorowa z ryżem

II danie: medaliony drobiowe, ziemniaki, surówka gotowana kapusta

napój: melisa z pigwą

Energia [kcal]:  475

Białko (g):  20

Tłuszcze (g):  12

Węglowodany (g):62 

1,3,7,9

PODWIECZOREK

tosty z serem i ketchupem, chrupiąca marchewka

napój: sok

Energia [kcal]: 223

Białko (g):  8

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g):  27

 

1,7

Czwartek

10.12.20

Energia [kcal] :  1047

Alergeny:

ŚNIADANIE

kanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, schab pieczony, ser żółty, sałata, ogórek, seler naciowy

napój: kakao na mleku

 

Energia [kcal] :  355

Białko [g] : 16

Tłuszcz [g] : 14

Węglowodany[g] : 32

 

1,7

OBIAD

zupa: koperkowa, pieczywo

II danie: pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym, kasza pęczak,

surówka buraczki

napój: herbata z czerwonokrzewu

Energia [kcal]: 477

Białko (g):  31

Tłuszcze (g):  17

Węglowodany(g):49

1,3,7,9

PODWIECZOREK

pierogi z owocami i śmietaną

napój: mleko

Energia [kcal]:  215

Białko (g): 8

Tłuszcze (g):  3

Węglowodany (g): 37

 

1,7

Piątek

11.12.20

Energia [kcal] :  1075

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem

kanapka: chleb chłopski, pasta rybna, ser żółty, sałata, pomidor

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] :  343

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 11

Węglowodany[g] : 54

 

1,4,7

OBIAD

zupa: zupa buraczkowa, pieczywo

II danie:  pulpety rybne w sosie koperkowym ,ziemniaczki surówka z kiszonej kapusty

 napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 509

Białko (g):  21

Tłuszcze (g):  10

Węglowodany (g):60

1,3,4,7,9

PODWIECZOREK

babka śmietankowa

napój: maślanka truskawkowa

Energia [kcal]: 223

Białko (g):  8

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g):  27

 

1,7

 

 

 

 

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

 

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

 

2. Skorupiaki i produkty pochodne

 

3. Jaja i produkty pochodne

 

4. Ryby i produkty pochodne

 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

 

6. Soja i produkty pochodne

 

7. Mleko i produkty pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i produkty pochodne

 

10. Gorczyca i produkty pochodne

 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

 

12. Dwutlenek siarki

 

13. Łubin

 

14. Mięczaki 

 

 

 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

 

 

 

Więcej w tej kategorii: « Wyżywienie Edukacja zdrowotna »
Top