Jadłospis

Wtorek04.05.21Energia [kcal] : 1072Alergeny:
I ŚNIADANIEkanapka: bułka pełnoziarnista, szynka, ser żółty, ogórek, papryka napój: kakao na mlekuEnergia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 1, 7
OBIADzupa: wielowarzywna z kukurydzą, pieczywo II danie: pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym, kasza jęczmienna, marchewka z sokiem pomarańczowym napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 512 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):511,3,7,9
PODWIECZOREKkisiel owocowy z płatkami musli, banany i jabłka napój: kawa inka z mlekiemEnergia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 1, 7
Środa05.05.21Energia [kcal] : 1069Alergeny:
I ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki zbożowe z mlekiem kanapka: chleb pszenno-żytni, pasztet lub ser żółty, ogórek, seler naciowy, sałata napój: herbata z cytrynąEnergia [kcal] : 353 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 49 1, 7
OBIADzupa: kapuśniak, pieczwo II danie: nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej napój: mięta z pomarańcząEnergia [kcal]: 489 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):581,3,7,9
PODWIECZOREKmakaron z sosem truskawkowo-jogurtowym napój: herbata owocowaEnergia [kcal]: 227 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 2 Węglowodany (g): 45 1, 7
Czwartek06.05.21Energia [kcal] : 1047Alergeny:
I ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza jaglana na mleku kanapka: chleb ze słonecznikiem, masło, salami, twaróg, pomidor, sałata napój: herbata z rumiankuEnergia [kcal] : 351 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 1, 7
OBIADzupa: marchewkowa, pieczywo II danie: gulasz wp, ryż, z buraczki napój: melisa z pigwąEnergia [kcal]: 481 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):511,3,7,9
PODWIECZOREKjogurt naturalny z pestkami dyni, miodem i owocami napój: herbata owocowaEnergia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 1, 7
Piątek07.05.21Energia [kcal] : 1054Alergeny:
I ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki cynamonowe kanapka: bułka serek śmietankowy, ser żółty, ogórek, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 351 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 12 Węglowodany[g] : 44 1, 3, 7
OBIADzupa: zupa koperkowa, pieczywo II danie: pulpety rybne w sosie warzywnym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 483 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):491,3,4,7,9
PODWIECZOREKchleb tostowy z pastą czekoladową z cieciorki, chrupiąca marchewka napój: wodaEnergia [kcal]: 220 Białko (g): 6 Tłuszcze (g):1,75 Węglowodany (g): 45 1, 7, 8
PONIEDZIAŁEK10.05.21Energia [kcal] : 1047Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki owsiane na mleku, żurawina suszona kanapka: bułka wiejska z masłem i dżemem, twaróg, jabłka napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 345 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 52 1,7
OBIADzupa: rosół z makaronem II danie: podudzia duszone w miodzie, ziemniaki, surówka z białej kapusty napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 487 Białko (g): 23 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):591,3,7,9
PODWIECZOREKbudyń waniliowy, ciasteczka kruche, owoce napój: herbata z melisyEnergia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 1,7
Wtorek11.05.21Energia [kcal] : 1050Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki pszeniczne z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane z masłem, serek topiony, kabanosy, sałata, ogórek napój: herbata z cytrynąEnergia [kcal] : 335 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 1,7
OBIADzupa: pomidorowa II danie: pulpety wp. w sosie koperkowym, kasza pęczak, surówka buraki napój: mięta z pomarańcząEnergia [kcal]: 492 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):511,3,7,9
PODWIECZOREKjogurt naturalny z płatkami czekoladowymi, owoce napój: malinowyEnergia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 1,7
Środa12.05.21Energia [kcal] : 1061Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza ryżowa na mleku z cynamonem kanapka: chleb owsiany z masłem, szynka drobiowa, twaróg, sałata, pomidor napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 1,7
OBIADzupa: ogórkowa, pieczywo II danie: kurczak w sosie curry, ryż, surówka z kapusty pekińskiej napój: herbata z czerwonokrzewuEnergia [kcal]: 489 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):581,3,7,9
PODWIECZOREKtosty z serem i ketchupem, chrupiąca marchewka napój: sokEnergia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 1,7
Czwartek13.05.21Energia [kcal] : 1044Alergeny:
ŚNIADANIEkanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, schab pieczony, ser żółty, sałata, ogórek, seler naciowy napój: kakao na mlekuEnergia [kcal] : 355 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 14 Węglowodany[g] : 32 1,7
OBIADzupa: żurek z kiełbasą, pieczywo II danie: naleśniki z dżemem i twarogiem,surówka z marchewki z ananasem napój: melisa z pigwąEnergia [kcal]: 481 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):511,3,7,9
PODWIECZOREKpierogi z owocami i śmietaną napój: mlekoEnergia [kcal]: 208 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 37 1,7
Piątek14.05.21Energia [kcal] : 1049Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem kanapka: chleb chłopski, pasta rybna, ser żółty, sałata, pomidor napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54 1,4,7
OBIADzupa: barszcz czerwony z makaronem II danie: dorsz duszony pod warzywami, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 483 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):491,3,4,7,9
PODWIECZOREKbabka śmietankowa napój: maślanka truskawkowaEnergia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 1,7

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10