Jadłospis
PONIEDZIAŁEK | 22.05.2023 | Energia [kcal] : 1066 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: kasza manna razowa z rodzynkami kanapka: pieczywo mieszane, z serkiem śmietankowym, pomidor, sałata napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 353 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 40 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: pomidorowa z makaronem II danie: naleśniki z dżemem i twarogiem napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 498 Białko (g): 24 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany(g):61 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | kisiel owocowy z musli, herbatniki, owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1, 7 |
Wtorek | 23.05.2023 | Energia [kcal] : 1065 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | kanapka: bułka pełnoziarnista, szynka, ser żółty, ogórek, papryka napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: fasolowa, pieczywo II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej napój: mięta z pomarańczą | Energia [kcal]: 505 Białko (g): 30 Tłuszcze (g): 16 Węglowodany (g):56 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | babka śmietankowo-jogurtowa napój: mleko | Energia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 | 1, 7 |
Środa | 24.05.2023 | Energia [kcal] : 1033 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki zbożowe z mlekiem kanapka: chleb pszenno-żytni, pasztet lub ser żółty, ogórek, seler naciowy, sałata napój: herbata z cytryną | Energia [kcal] : 353 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 49 | 1, 7 |
OBIAD | Zupa: krupnik, pieczywo II danie: zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, serem i warzywami napój: herbata z czerwonokrzewu | Energia [kcal]: 453 Białko (g): 24 Tłuszcze (g): 11 Węglowodany (g):59 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z płatkami czekoladowymi, owoce napój: woda | Energia [kcal]: 227 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 2 Węglowodany (g): 45 | 1, 7 |
Czwartek | 25.05.2023 | Energia [kcal] : 1055 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: kasza jaglana na mleku kanapka: chleb ze słonecznikiem, masło, salami, twaróg, pomidor, sałata napój: herbata rumiankowa | Energia [kcal] : 351 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: warzywna, pieczywo II danie: potrawka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami napój: woda | Energia [kcal]: 489 Białko (g): 31 Tłuszcze (g): 19 Węglowodany(g):49 | 1,9 |
PODWIECZOREK | galaretka z bitą śmietaną i owocami, chrupki kukurydziane | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1, 7 |
Piątek | 26.05.2023 | Energia [kcal] : 1052 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pszeniczne kanapka: pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek, sałata napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 351 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 12 Węglowodany[g] : 44 | 1, 3, 7 |
OBIAD | zupa: kalafiorowa, pieczywo II danie: morszczuk, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 503 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):49 | 1,3,4,7,9 |
PODWIECZOREK | wafle ryżowe z musem jabłkowym napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 198 Białko (g): 6 Tłuszcze (g):1,75 Węglowodany (g): 45 | 1, 7 |
Jadłospis
PONIEDZIAŁEK | 29.05.2023 | Energia [kcal] : 1049 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | kanapka: bułka wiejska z masłem i żółtym serem, parówka, keczup napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 345 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 52 | 1,7,9 |
OBIAD | Zupa: koperkowa z klopsikami, pieczywo II danie: udko pieczone, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną napój: herbatka cytrynowa | Energia [kcal]: 489 Białko (g): 23 Tłuszcze (g): 14 Węglowodany(g):60 | 1,9 |
PODWIECZOREK | pierogi z owocami i śmietaną napój: mleko | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 | 1,7 |
Wtorek | 30.05.2023 | Energia [kcal] : 1035 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki zbożowe z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, twarożek, sałata, ogórek napój: herbata z cytryną | Energia [kcal] : 315 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1,7 |
OBIAD | zupa: ogórkowa, pieczywo II danie: spaghetti po bolońsku napój: mięta z pomarańczą | Energia [kcal]: 497 Białko (g): 31 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany (g):57 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z miodem i słonecznikiem, owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 | 1,3,7 |
Środa | 31.05.2023 | Energia [kcal] : 1047 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: kasza ryżowa na mleku z cynamonem kanapka: chleb owsiany z masłem, szynka drobiowa, twaróg, sałata, pomidor napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1,7 |
OBIAD | zupa: grochówka, pieczywo II danie: karkówka w sosie, kasza gryczana, buraczki napój: melisa z pigwą | Energia [kcal]: 475 Białko (g): 20 Tłuszcze (g): 12 Węglowodany (g):62 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | tosty z serem i keczupem, chrupiąca marchewka napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 | 1,7 |
Czwartek | 01.06.2023 | Energia [kcal] : 1057 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | kanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, schab pieczony, ser żółty, sałata, ogórek, seler naciowy napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 355 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 14 Węglowodany[g] : 32 | 1,7 |
OBIAD | zupa: pomidorowa z ryżem II danie: gulasz drobiowy, ziemniaki, surówka z marchewki napój: herbata z czerwonokrzewu | Energia [kcal]: 477 Białko (g): 31 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany(g):49 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | budyń waniliowo- śmietankowy, herbatniki, owoce napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 225 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 37 | 1,7 |
Piątek | 02.06.2023 | Energia [kcal] : 1073 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem kanapka: chleb chłopski z masłem, ser żółty, pasta z tuńczyka, sałata, pomidor napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54 | 1,4,7 |
OBIAD | zupa: barszcz ukraiński, pieczywo II danie: makaron z cukrem, twarogiem i truskawkami napój: woda | Energia [kcal]: 507 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g):60 | 1,3,4,7,9 |
PODWIECZOREK | Wafle ryżowe z musem jabłkowym napój: maślanka owocowa | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 | 1,7 |
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10