JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK | 13.01.25 | Energia [kcal] : 1066 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: kasza manna z rodzynkami lub żurawiną kanapka: pieczywo mieszane, ser żółty\twaróg, sałata, pomidor napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 353 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 40 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: pomidorowa z makaronem II danie: nuggetsy z kurczaka ziemniaki, czerwona kapusta na ciepło z miodem i żurawiną napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 498 Białko (g): 24 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany(g):61 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | kisiel owocowy z płatkami musli, herbatniki, owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1, 7 |
Wtorek | 14.01.25 | Energia [kcal] : 1065 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | kanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, szynka gotowana,ser żółty,ogórek kiszony,papryka napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: grochówka , pieczywo II danie: pulpeciki drobiowe w sosie, ziemniaki,buraczki napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 505 Białko (g): 30 Tłuszcze (g): 16 Węglowodany (g):56 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | ryż na mleku z musem jabłkowym i cynamonem napój: mleko | Energia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 | 1, 7 |
Środa | 15.01.25 | Energia [kcal] : 1033 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pełnoziarniste na mleku kanapka: pieczywo pełnoziarniste z masłem,kiełbaska żywiecka, ser żółty, ogórek, kiszony, roszponka napój: herbatka owocowa | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: barszcz ukraiński, pieczywo II danie: risotto z kurczakiem i warzywami napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 505 Białko (g): 30 Tłuszcze (g): 16 Węglowodany (g):56 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z miodem,pestki słonecznika, owoce napój: woda/herbatka | Energia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 | 1, 7 |
Czwartek | 16.01.25 | Energia [kcal] : 1055 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | kanapka: chleb kukurydziany z masłem i salami, pomidor,sałata,jajko gotowane na twardo z sosem majonezowo- jogurtowym i szczypiorkiem, napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 351 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1, 7 |
OBIAD | zupa:barszcz biały z kiełbaską i ziemniakami, pieczywo II danie: karkówka w sosie własnym, kasza bulgur,groszek z marchewką napój: herbatka | Energia [kcal]: 489 Białko (g): 31 Tłuszcze (g): 19 Węglowodany(g):49 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | galaretka owocowa z bita śmietaną i owocami, chrupki kukurydziane napój: herbatka | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1, 7 |
Piątek | 17.01.25 | Energia [kcal] : 1052 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pszeniczne kanapka: pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pasta z makreli, rzodkiewka, roszponka napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 351 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 12 Węglowodany[g] : 44 | 1, 3,4, 7 |
OBIAD | zupa: krupnik, pieczywo II danie: kluski ziemniaczane z kapustą i twarogiem napój: sok tłoczony z jabłek | Energia [kcal]: 503 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):49 | 1,3,4,7,9 |
PODWIECZOREK | pieczywo chrupkie z powidłami śliwkowymi, owoce napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 198 Białko (g): 6 Tłuszcze (g):1,75 Węglowodany (g): 45 | 1,7 |
PONIEDZIAŁEK | 20.01.25 | Energia [kcal] : 1066 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki kukurydziane na mleku kanapka: pieczywo mieszane z masłem,ser żółty,roszponka, pomidor napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 353 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 40 | 1,7 |
OBIAD | zupa: pomidorowa z makaronem II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłuszka napój:sok tłoczony | Energia [kcal]: 498 Białko (g): 24 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany(g):61 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | budyń waniliowo-śmietankowy, herbatniki, owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1,7 |
Wtorek | 21.01.25 | Energia [kcal] : 1065 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | kanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, szynka, ser żółty, ogórek,papryka napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1,7 |
OBIAD | zupa: ogórkowa, pieczywo II danie: naleśniki z dżemem i twarogiem napój: herbatka | Energia [kcal]: 505 Białko (g): 30 Tłuszcze (g): 16 Węglowodany (g):56 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z płatkami czekoladowymi,owoce napój: herbatka malinowa | Energia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 | 1,7 |
Środa | 22.01.25 | Energia [kcal] : 1033 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pełnoziarniste na mleku kanapka: pieczywo mieszane,szynka,ser żółty,ogórek kiszony,sałata napój: herbatka owocowa | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1,7 |
OBIAD | zupa: fasolowa, pieczywo II danie: udko pieczone z ryżem i bukietem warzyw napój: herbatka/woda | Energia [kcal]: 505 Białko (g): 30 Tłuszcze (g): 16 Węglowodany (g):56 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | tosty z serem i keczupem, chrupiąca marchewka napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 | 1,7 |
Czwartek | 23.01.25 | Energia [kcal] : 1055 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki ryżowe na mleku z cynamonem kanapka: chleb kukurydziany z masłem,twarożkiem i szczypiorkiem, szynka drobiowa, pomidor,rukola napój: herbata rumiankowa | Energia [kcal] : 351 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1,7 |
OBIAD | zupa: rosół z makaronem II danie: gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna,buraczki napój: herbatka | Energia [kcal]: 489 Białko (g): 31 Tłuszcze (g): 19 Węglowodany(g):49 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | ciasto marchewkowe(wyrób własny) napój: sok tłoczony/maślanka | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1,7 |
Piątek | 24.01.25 | Energia [kcal] : 1052 | Alergeny: |
I ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem kanapka: chleb chłopski z masłem i serem żółtym, jajecznica, sałata, pomidor napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54 | 1,7 |
OBIAD | zupa: pieczarkowa z makaronem II danie: kotlety rybne w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 483 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):49 | 1,3,4,9 |
PODWIECZOREK | ciasteczka owsiane,owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 | 1,7 |
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10