Jadłospis
PONIEDZIAŁEK | 06.02.23 | Energia [kcal] : 1077 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: kasza jaglana z sokiem kanapka: chleb pszenno-żytni z masłem, ser zółty, ogórek kiszony, sałata napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 373 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 40 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: rosół z makaronem II danie: kluski ziemniaczane z twarogiem/kapustą kiszoną napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 489 Białko (g): 23 Tłuszcze (g): 14 Węglowodany(g):60 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z miodem i słonecznikiem, owoce napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 9 Tłuszcze (g): 7 Węglowodany (g): 44 | 1, 7 |
Wtorek | 07.02.23 | Energia [kcal] : 1053 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | kanapka: bułka wiejska z masłem, szynka, twaróg, pomidor, mix kiełków, sałata napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: jarzynowa, pieczywo II danie: pulpety w sosie pomidorowym, makaron, trio warzywne napój: melisa z pigwą | Energia [kcal]: 497 Białko (g): 31 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany (g):57 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | kisiel owocowy z musli ,biszkopty, owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 214 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1, 7 |
Środa | 08.02.23 | Energia [kcal] : 1041 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki zbożowe kanapka: chleb dyniowy z pasztetową lub serem żółtym, ogórek, sałata napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: barszcz ukraiński, pieczywo II danie: pierogi z mięsem napój: herbatka rumiankowa | Energia [kcal]: 470 Białko (g): 20 Tłuszcze (g): 12 Węglowodany (g):62 | 1,3,4,7,9 |
PODWIECZOREK | tosty z serem i keczupem, chrupiąca marchewka napój: sok tłoczony z jabłek | Energia [kcal]: 222 Białko (g): 17 Tłuszcze (g): 11 Węglowodany (g): 35 | 1, 7 |
Czwartek | 09.02.23 | Energia [kcal] : 1048 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: kasza orkiszowa z rodzynkami kanapka: pieczywo mieszane, polędwiczka drobiowa, twaróg, pomidor, papryka, sałata napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 347 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 44 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: ogórkowa, pieczywo II danie: bitki schabowe, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 503 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):49 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | ryż na mleku z musem jabłkowym i cynamonem napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 7 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 34 | 1, 7 |
Piątek | 10.02.23 | Energia [kcal] : 1057 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki kukurydziane kanapka: chleb wiejski z masłem i jajkiem, ogórek, sałata napój: melisa z pigwą | Energia [kcal] : 347 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 44 | 1,3,7 |
OBIAD | zupa: sieczka, pieczywo II danie: morszczuk, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 487 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g):60 | 1,3, 4,7,9 |
PODWIECZOREK | Wafle ryżowe napój: maślanka owocowa | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 7 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 34 | 1, 7 |
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10