Jadłospis

PONIEDZIAŁEK23.05.22Energia [kcal] : 1077
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza jaglana z sokiem kanapka: chleb pszenno-żytni z masłem, ser zółty, ogórek kiszony, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 373 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 40
OBIAD  zupa: ogórkowa, pieczywo II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z marchewki napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]:  489 Białko (g):  23 Tłuszcze (g):  14 Węglowodany(g):60 
PODWIECZOREKpierogi z owocami i śmietaną napój: mlekoEnergia [kcal]:  215 Białko (g):  9 Tłuszcze (g):  7 Węglowodany (g):  44
Wtorek24.05.22Energia [kcal] :  1053
ŚNIADANIEkanapka: bułka wiejska z masłem, szynka, twaróg, pomidor, rzodkiewka, sałata napój: kakao na mlekuEnergia [kcal] :  342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] :  16 Węglowodany[g] : 34
OBIADzupa: marchewkowa, pieczywo II danie: pulpety w sosie koperkowym,  makaron, gotowane warzywa napój: melisa z pigwąEnergia [kcal]:  497 Białko (g):  31 Tłuszcze (g):  18 Węglowodany (g):57
PODWIECZOREKkisiel owocowy z płatkami musli, jabłka, banany                                           napój: malinowyEnergia [kcal]:  214 Białko (g):  10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g):  17
Środa25.05.22Energia [kcal] :  1041
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki zbożowe z mlekiem kanapka: chleb owsiak z pasztetową lub serem żółtym, ogórek, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34
OBIADzupa: kalafiorowa, pieczywo II danie: udko pieczone, ryż, groszek z marchewką napój: herbata z czerwonokrzewuEnergia [kcal]:  470 Białko (g):  20 Tłuszcze (g):  12 Węglowodany (g):62 
PODWIECZOREK                   tosty z serem i keczupem, chrupiąca marchewka napój: sok tłoczony z jabłekEnergia [kcal]:  222 Białko (g):  17 Tłuszcze (g): 11 Węglowodany (g):  35
Czwartek26.05.22Energia [kcal] :  1048
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza orkiszowa z rodzynkami kanapka: pieczywo mieszane, polędwiczka drobiowa, twaróg, pomidor, papryka, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] :  347 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 44
OBIADzupa: parzucha, pieczywo II danie: schab w sosie ,kasza, buraczki napój: herbata miętowaEnergia [kcal]: 457 Białko (g):  31 Tłuszcze (g):  17 Węglowodany(g):49
PODWIECZOREKbudyń śmietankowy, biszkopty ,owoce napój: herbatka owocowaEnergia [kcal]:  244 Białko (g):  17 Tłuszcze (g): 11 Węglowodany (g):  35
Piątek27.05.22Energia [kcal] :  1057
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem kanapka: chleb wiejski z masłem i twarożkiem, ogórek, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] :  347 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 44
OBIADzupa: barszcz ukraiński, pieczywo II danie: morszczuk, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej napój: mlekoEnergia [kcal]: 487 Białko (g):  21 Tłuszcze (g):  10 Węglowodany (g):60
PODWIECZOREKWafle ryżowe z musem jabłkowym napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 223 Białko (g):  7 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g):  34

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10