Jadłospis

PONIEDZIAŁEK22.05.2023Energia [kcal] :  1066Alergeny:
I ŚNIADANIEzupa mleczna:  kasza manna razowa z rodzynkami kanapka: pieczywo mieszane, z serkiem śmietankowym, pomidor, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 353 Białko [g] :  11 Tłuszcz [g] :  9 Węglowodany[g] : 40  1, 7
OBIADzupa: pomidorowa z makaronem II danie: naleśniki z dżemem i twarogiem napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]:  498 Białko (g):  24 Tłuszcze (g):  17 Węglowodany(g):61 1,7,9
PODWIECZOREKkisiel owocowy z musli, herbatniki, owoce napój: herbatkaEnergia [kcal]: 215 Białko (g):  10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17  1, 7
Wtorek23.05.2023Energia [kcal] :  1065Alergeny:
I ŚNIADANIEkanapka: bułka pełnoziarnista, szynka, ser żółty, ogórek, papryka napój: kakao na mlekuEnergia [kcal] :  342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] :  16 Węglowodany[g] : 34  1, 7
OBIADzupa: fasolowa, pieczywo II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej napój: mięta z pomarańcząEnergia [kcal]:  505 Białko (g):  30 Tłuszcze (g):  16 Węglowodany (g):561,7,9
PODWIECZOREKbabka śmietankowo-jogurtowa napój: mlekoEnergia [kcal]:  218 Białko (g):  3 Tłuszcze (g):  3 Węglowodany (g):  42  1, 7
Środa24.05.2023Energia [kcal] :  1033Alergeny:
I ŚNIADANIEzupa mleczna:  płatki zbożowe z mlekiem kanapka: chleb pszenno-żytni, pasztet lub ser żółty, ogórek, seler naciowy, sałata napój: herbata z cytrynąEnergia [kcal] :  353 Białko [g] :  11 Tłuszcz [g] :  9 Węglowodany[g] : 49  1, 7
OBIADZupa: krupnik, pieczywo II danie: zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, serem i warzywami napój:  herbata z czerwonokrzewuEnergia [kcal]:  453 Białko (g):  24 Tłuszcze (g):  11 Węglowodany (g):591,3,7,9
PODWIECZOREKjogurt naturalny z płatkami czekoladowymi, owoce napój: wodaEnergia [kcal]:  227 Białko (g): 8 Tłuszcze (g):  2 Węglowodany (g): 45  1, 7
Czwartek25.05.2023Energia [kcal] :  1055Alergeny:
I ŚNIADANIEzupa mleczna:  kasza jaglana na mleku kanapka: chleb ze słonecznikiem, masło, salami, twaróg, pomidor, sałata napój: herbata rumiankowaEnergia [kcal] :  351 Białko [g] :  10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41  1, 7
OBIADzupa: warzywna, pieczywo II danie: potrawka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami napój: wodaEnergia [kcal]: 489 Białko (g):  31 Tłuszcze (g):  19 Węglowodany(g):491,9
PODWIECZOREKgalaretka z bitą śmietaną i owocami, chrupki kukurydzianeEnergia [kcal]: 215 Białko (g):  10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17  1, 7
Piątek26.05.2023Energia [kcal] :  1052Alergeny:
I ŚNIADANIEzupa mleczna:  płatki pszeniczne kanapka:  pieczywo mieszane  z masłem, ser żółty, ogórek, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] :  351 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 12 Węglowodany[g] : 44  1, 3, 7
OBIADzupa: kalafiorowa, pieczywo II danie:  morszczuk, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej  napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 503 Białko (g):  21 Tłuszcze (g):  9 Węglowodany (g):491,3,4,7,9
PODWIECZOREKwafle ryżowe z musem jabłkowym napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 198 Białko (g):  6 Tłuszcze (g):1,75 Węglowodany (g): 45  1, 7

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK29.05.2023Energia [kcal] :  1049Alergeny:
ŚNIADANIE  kanapka: bułka wiejska z masłem i żółtym serem, parówka, keczup napój: kakao na mlekuEnergia [kcal] :  345 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 52  1,7,9
OBIADZupa: koperkowa z klopsikami, pieczywo II danie: udko pieczone, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną napój: herbatka cytrynowaEnergia [kcal]:  489 Białko (g):  23 Tłuszcze (g):  14 Węglowodany(g):60 1,9
PODWIECZOREK                                       pierogi z owocami i śmietaną napój: mlekoEnergia [kcal]:  215 Białko (g):  5 Tłuszcze (g):  6 Węglowodany (g):  35  1,7
Wtorek30.05.2023Energia [kcal] :  1035Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki zbożowe z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa  żywiecka, twarożek, sałata, ogórek napój: herbata z cytrynąEnergia [kcal] :  315 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41  1,7
OBIADzupa: ogórkowa, pieczywo II danie: spaghetti po bolońsku napój: mięta z pomarańcząEnergia [kcal]:  497 Białko (g):  31 Tłuszcze (g):  18 Węglowodany (g):571,3,7,9
PODWIECZOREK                        jogurt naturalny z miodem i słonecznikiem, owoce napój: herbatkaEnergia [kcal]: 223 Białko (g):  8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g):  27  1,3,7
Środa31.05.2023Energia [kcal] :  1047Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza ryżowa na mleku z cynamonem kanapka: chleb owsiany z masłem, szynka drobiowa, twaróg, sałata, pomidor napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34  1,7
OBIADzupa: grochówka, pieczywo II danie:  karkówka w sosie, kasza gryczana, buraczki napój: melisa z pigwąEnergia [kcal]:  475 Białko (g):  20 Tłuszcze (g):  12 Węglowodany (g):62 1,3,7,9
PODWIECZOREK                              tosty z serem i keczupem, chrupiąca marchewka napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 223 Białko (g):  8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g):  27  1,7
Czwartek01.06.2023Energia [kcal] :  1057Alergeny:
ŚNIADANIEkanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, schab pieczony, ser żółty, sałata, ogórek, seler naciowy napój: kakao na mlekuEnergia [kcal] :  355 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 14 Węglowodany[g] : 32  1,7
OBIAD                                               zupa: pomidorowa z ryżem II danie: gulasz drobiowy, ziemniaki, surówka z marchewki napój: herbata z czerwonokrzewuEnergia [kcal]: 477 Białko (g):  31 Tłuszcze (g):  17 Węglowodany(g):491,7,9
PODWIECZOREKbudyń waniliowo- śmietankowy, herbatniki, owoce napój: herbatka owocowaEnergia [kcal]:  225 Białko (g): 8 Tłuszcze (g):  3 Węglowodany (g): 37  1,7
Piątek02.06.2023Energia [kcal] :  1073Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem kanapka: chleb chłopski z masłem, ser żółty, pasta z tuńczyka, sałata, pomidor napój: herbata owocowaEnergia [kcal] :  343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54  1,4,7
OBIADzupa:  barszcz ukraiński, pieczywo II danie:  makaron z cukrem, twarogiem i truskawkami  napój:  wodaEnergia [kcal]: 507 Białko (g):  21 Tłuszcze (g):  10 Węglowodany (g):601,3,4,7,9
PODWIECZOREKWafle ryżowe z musem jabłkowym napój: maślanka owocowaEnergia [kcal]: 223 Białko (g):  8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g):  27  1,7

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10