Jadłospis

PONIEDZIAŁEK25.10.21Energia [kcal] : 1077Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza jaglana z sokiem kanapka: chleb pszenno-żytni z masłem, ser zółty, ogórek kiszony, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 373 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 40  1, 7
OBIAD  zupa: ,,sieczka,, z warzywami, pieczywo II danie: gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, buraki napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]:  489 Białko (g):  23 Tłuszcze (g):  14 Węglowodany(g):60 1,3,7,9
PODWIECZOREKpierogi z owocami i śmietaną napój: mlekoEnergia [kcal]:  215 Białko (g):  9 Tłuszcze (g):  7 Węglowodany (g):  44  1, 7
Wtorek26.10.21Energia [kcal] :  1053Alergeny:
ŚNIADANIEkanapka: bułka wiejska z masłem, szynka, twaróg, pomidor, rzodkiewka, sałata napój: kakao na mlekuEnergia [kcal] :  342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] :  16 Węglowodany[g] : 34  1, 7
OBIADzupa: jarzynowa, pieczywo II danie: potrawka drobiowa z warzywami i ryżem napój: melisa z pigwąEnergia [kcal]:  497 Białko (g):  31 Tłuszcze (g):  18 Węglowodany (g):571,3,7,9
PODWIECZOREKkisiel owocowy z płatkami musli, jabłka, banany                                           napój: malinowyEnergia [kcal]:  214 Białko (g):  10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g):  17  1, 7
Środa27.10.21Energia [kcal] :  1041Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki zbożowe z mlekiem kanapka: chleb owsiak z pasztetową lub serem żółtym, ogórek, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34  1, 7
OBIADzupa: krupnik, pieczywo II danie: filet drobiowy w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej napój: herbata z czerwonokrzewuEnergia [kcal]:  470 Białko (g):  20 Tłuszcze (g):  12 Węglowodany (g):62 1,3,7,9
PODWIECZOREKgalaretka owocowa z bitą śmietaną i owocami i chrupki kukurydziane napój: kawa inka z mlekiemEnergia [kcal]:  222 Białko (g):  17 Tłuszcze (g): 11 Węglowodany (g):  35  1, 7
Czwartek28.10.21Energia [kcal] :  1048Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza orkiszowa z rodzynkami kanapka: pieczywo mieszane, polędwiczka drobiowa, twaróg, pomidor, papryka, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] :  347 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 44  1, 7
OBIADzupa: fasolowa, pieczywo II danie: pieczeń rzymska z jajkiem, ziemniak i, marchewka z groszkiem napój: herbata miętowaEnergia [kcal]: 457 Białko (g):  31 Tłuszcze (g):  17 Węglowodany(g):491,3,7,9
PODWIECZOREKjogurt naturalny z miodem i słonecznikiem, biszkopty ,owoce napój:herbatka owocowaEnergia [kcal]:  244 Białko (g):  17 Tłuszcze (g): 11 Węglowodany (g):  35  1, 7
Piątek29.10.21Energia [kcal] :  1057Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem kanapka: chleb wiejski z pastą rybną, ser żółty, ogórek, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] :  347 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 44  1,3,7
OBIADzupa: barszcz czerwony z makaronem II danie: pierogi z twarogiem ,cukrem i owocami napój: mlekoEnergia [kcal]: 487 Białko (g):  21 Tłuszcze (g):  10 Węglowodany (g):601,3,4,7,9
PODWIECZOREKbabka śmietankowa napój: sok tłoczonyEnergia [kcal]: 223 Białko (g):  7 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g):  34  1, 7

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10