Jadłospis

JADŁOSPIS

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK04.12.2023Energia [kcal] : 1053Alergeny:
ŚNIADANIEkanapka: bułka wiejska z masłem i dżemem, twaróg napój: kawa inka na mlekuEnergia [kcal] : 344 Białko [g] : 15 Tłuszcz [g] : 13 Węglowodany[g] : 44
1,7
OBIADzupa: ogórkowa, pieczywo II danie: gulasz wieprzowy, kasza bulgur, sałata lodowa ze śmietaną napój:wodaEnergia [kcal]: 497 Białko (g): 23 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):591,3,7
PODWIECZOREKmakaron z sosem truskawkowo-jogurtowym napój: herbatka
Energia [kcal]: 212 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35
1, 7
Wtorek05.12.2023Energia [kcal] : 1052Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki owsiane na mleku z żurawiną kanapka: chleb wiejski z masłem, kiełbasa krakowska, ser żółty papryka czerwona, ogórek kiszone napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 335 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41
1, 7
OBIADzupa: pomidorowa z makaronem II danie: pulpety w sosie koperkowym, trio warzywne, ziemniaki napój: herbata miętowaEnergia [kcal]: 502 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):511,7,9
PODWIECZOREKwafle ryżowe z musem jabłkowym – odział na górze gofry z cukrem pudrem – oddział na dole napój: maślanka owocowaEnergia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35
1, 7
Środa06.12.2023Energia [kcal] : 1051Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki kukurydzane z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane, szynka drobiowa, ser żółty, ogórek, seler naciowy, sałata napój: herbata z cytrynąEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 45
1, 7, 9
OBIADzupa: rosół z makaronem II danie: gołąbki bez zawijania, ziemniaki, warzywa gotowane napój: wodaEnergia [kcal]: 479 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):581,7,9
PODWIECZOREKchałka z masłem i dżemem napój: mlekoEnergia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27
1
Czwartek07.12.2023Energia [kcal] : 1025Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki ryżowe na mleku z cynamonem kanapka: chleb dyniowy z masłem i kiełbasą żywiecką, jajko gotowane, pomidor, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34
1, 7
OBIADzupa: barszcz ukraiński, pieczywo II danie: gulasz drobiowy z warzywami i ryżem napój: mięta z cytrynąEnergia [kcal]: 461 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):511,7,9
PODWIECZOREKwafle ryżowe z musem jabłkowym – odział na dole gofry z cukrem pudrem – oddział na górze napój: maślanka owocowaEnergia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17
1, 7
Piątek08.12.2023Energia [kcal] : 1060Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki pszeniczne z miodem i z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane, ser,pasta z makreli, ogórek, rzodkiewka, sałata napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54
1, 7
OBIADzupa: jarzynowa, pieczywo II danie: kluski ziemniaczane z twarogiem,kapustą kiszoną napój: sok tłoczony z jabłekEnergia [kcal]: 503 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):491,4,7
PODWIECZOREKciasteczka owsiane napój: maślanka truskawkowaEnergia [kcal]: 214 Białko (g): 7 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 34
1, 7

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK11.12.23Energia [kcal] : 1047Alergeny:
ŚNIADANIEkanapka: bułka pełnoziarnista, parówka na ciepło, ser żółty, ketchup, pomidory, sałata napój: kakao na mleku
Energia [kcal] : 345 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 52
1,7
OBIADzupa: krupnik pieczywo II danie: zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym napój: herbatka malinowaEnergia [kcal]: 487 Białko (g): 23 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):591,3,7,8
PODWIECZOREKpopkorn, chrupiąca marchewka i słupki sera żółtego napój: sok tłoczony
Energia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35
1,7
Wtorek12.12.23Energia [kcal] : 1050Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki pszeniczne z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane, serek śmietankowy, kiełbasa żywiecka, sałata, ogórek napój: herbata z cytrynąEnergia [kcal] : 335 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41
1,7
OBIADzupa: krem z brokułów II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej napój: herbatka owocowaEnergia [kcal]: 492 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):511,3,7,9
PODWIECZOREKbudyń waniliowo-śmietankowy,biszkopty, owoce napój: herbatkaEnergia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27
1,7
Środa13.12.23Energia [kcal] : 1061Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza ryżowa na mleku z cynamonem kanapka: chleb owsiany z masłem, szynka drobiowa, twaróg, sałata, pomidor napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34
1,7
OBIADzupa: pomidorowa z makaronem II danie: udko pieczone, ziemniaki, surówka z marchwiEnergia [kcal]: 489 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):581,3,7,9
PODWIECZOREKjogurt naturalny z miodem, pestki słonecznika, owoce napój: sok tłoczony z jabłekEnergia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27
1,7
Czwartek14.12.23Energia [kcal] : 1044Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: kasza ryżowa na mleku z cynamonem kanapka: chleb owsiany z masłem, szynka drobiowa, twaróg, sałata, pomidor, ogórek napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34
1,7
OBIADzupa: fasolowa, pieczywo II danie: spaghetti po bolońskuEnergia [kcal]: 489 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):581,3,7,9
PODWIECZOREKkisiel owocowy z płatkami musli, herbatniki, owoce napój: herbatka
Energia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27
1,7
Piątek15.12.23Energia [kcal] : 1049Alergeny:
ŚNIADANIEzupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem kanapka: chleb chłopski,z masłem, ser żółty, sałata, pomidor napój: herbata owocowaEnergia [kcal] : 343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54
1,4,7
OBIADzupa: kalafiorowa, pieczywo II danie: morszczuk, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiejEnergia [kcal]: 483 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):491,3,9
PODWIECZOREKwafle ryżowe z musem jabłkowym napój: maślanka owocowaEnergia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27
1,7

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10