JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK | 05.05.25 | Energia [kcal] : 1053 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki zbożowe z mlekiem kanapka: chleb kukurydziany z masłem, dżemem malinowym i twarożkiem napój: herbatka owocowa | Energia [kcal] : 344 Białko [g] : 15 Tłuszcz [g] : 13 Węglowodany[g] : 44 | 1,7 |
OBIAD | zupa: zacierkowa,pieczywo II danie: spaghetti po bolońsku napój:woda /herbatka | Energia [kcal]: 497 Białko (g): 23 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):59 | 1,3,7 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z miodem i słonecznikiem,owoce napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 212 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 | 1,7 |
Wtorek | 06.05.25 | Energia [kcal] : 1052 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | kanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, kiełbasa krakowska, pasta z czerwonej fasoli(wyrób własny) ser żółty, sałata, pomidor,papryka czerwona napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 335 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: kapuśniak z młodej kapusty, pieczywo II danie: gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, marchewka z groszkiem napój: herbatka | Energia [kcal]: 502 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):51 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | tosty z serem i keczupem, chrupiąca marchewka i kalarepa napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 | 1, 7 |
Środa | 07.05.25 | Energia [kcal] : 1051 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki ryżowe na mleku kanapka: pieczywo mieszane, polędwiczka,ser żółty,ogórek,seler naciowy, sałata napój: herbata z cytryną | Energia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 45 | 1, 7, 9 |
OBIAD | zupa:krem z brokuła z groszkiem ptysiowym II danie: zapiekanka z kurczakiem i warzywami napój: woda\herbatka | Energia [kcal]: 479 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):58 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | budyń waniliowy z sokiem owocowym,ciasteczka i owoce napój: woda\herbatka | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 | 1, 7 |
Czwartek | 08.05.25 | Energia [kcal] : 1025 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki owsiane na mleku z żurawiną kanapka: chleb wiejski z masłem, kiełbasa krakowska,ser żółty,jajko gotowane na twardo,sałata, pomidor,papryka czerwona napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 335 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: grochówka, pieczywo II danie: gołąbki bez zawijania, trio warzywne, ziemniaki napój: herbatka miętowa | Energia [kcal]: 502 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):51 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | chałka z masłem i dżemem owocowym napój: mleko | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 | 1, 7 |
Piątek | 09.05.25 | Energia [kcal] : 1060 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pszeniczne z miodem i z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane z masłem,ser,ogórek, rzodkiewka, sałata napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: pomidorowa z makaronem II danie: filet rybny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej napój: sok tłoczony z jabłek | Energia [kcal]: 503 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):49 | 1,4,7 |
PODWIECZOREK | pieczywo chrupkie, pełnoziarniste z musem jabłkowym napój: maślanka owocowa | Energia [kcal]: 214 Białko (g): 7 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 34 | 1, 7 |
Jadłospis
PONIEDZIAŁEK | 12.05.25 | Energia [kcal] : 1053 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki wielozbożowe z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane z masłem,twarożek/ser żółty sałata,ogórek kiszony napój: herbatka owocowa | Energia [kcal] : 344 Białko [g] : 15 Tłuszcz [g] : 13 Węglowodany[g] : 44 | 1,7 |
OBIAD | zupa: krupnik, pieczywo II danie: makaron z twarogiem i owocami napój:woda /herbatka | Energia [kcal]: 497 Białko (g): 23 Tłuszcze (g): 18 Węglowodany(g):59 | 1,3,7 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z miodem i słonecznikiem,owoce napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 212 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 | 1,7 |
Wtorek | 13.05.25 | Energia [kcal] : 1052 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | kanapka: bułka pełnoziarnista z masłem,parówka na ciepło z keczupem, ser żółty, sałata, pomidor,papryka czerwona napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 335 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: fasolowa, pieczywo II danie: pulpety w sosie pieczarkowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej napój: herbatka miętowa | Energia [kcal]: 502 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):51 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | galaretka owocowa z bita śmietaną i owocami, chrupki kukurydziane napój: herbatka\woda | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 | 1, 7 |
Środa | 14.05.25 | Energia [kcal] : 1051 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki ryżowe na mleku kanapka: pieczywo mieszane, polędwiczka,ser żółty,ogórek,seler naciowy, sałata napój: herbata z cytryną | Energia [kcal] : 349 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 45 | 1, 7, 9 |
OBIAD | zupa: zupa z zielonej fasolki, pieczywo II danie: gulasz wieprzowy, kasza kuskus,buraczki napój: woda\herbatka | Energia [kcal]: 479 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):58 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | kisiel owocowy z musli ,herbatniki,owoce napój: woda\herbatka | Energia [kcal]: 223 Białko (g): 8 Tłuszcze (g): 10 Węglowodany (g): 27 | 1, 7 |
Czwartek | 15.05.25 | Energia [kcal] : 1025 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki owsiane na mleku z żurawiną kanapka: chleb wiejski z masłem,wędlina,ser żółty,sałata, pomidor,papryka czerwona napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 335 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: pomidorowa z makaronem II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej napój: herbatka miętowa | Energia [kcal]: 502 Białko (g): 29 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany (g):51 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | ciasto z kaszy mannej, owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 5 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 35 | 1, 7 |
Piątek | 16.05.25 | Energia [kcal] : 1060 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pszeniczne z miodem i z mlekiem kanapka: pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka,ser,ogórek, rzodkiewka, sałata napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 343 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 11 Węglowodany[g] : 54 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: ogórkowa, pieczywo II danie: pierogi leniwe z cukrem i cynamonem napój: sok tłoczony z jabłek | Energia [kcal]: 503 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):49 | 1,4,7 |
PODWIECZOREK | wafle tortowe z dżemem jagodowym napój: maślanka owocowa | Energia [kcal]: 214 Białko (g): 7 Tłuszcze (g): 6 Węglowodany (g): 34 | 1, 7 |
PONIEDZIAŁEK | 19.05.25 | Energia [kcal] : 1066 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: kasza manna z rodzynkami lub żurawiną kanapka: pieczywo mieszane, ser żółty\twaróg, sałata,pomidor napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 353 Białko [g] : 11 Tłuszcz [g] : 9 Węglowodany[g] : 40 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: pomidorowa z makaronem II danie: gulasz wieprzowy, kasza gryczana, kapusta czerwona na ciepło z miodem i żurawiną napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 498 Białko (g): 24 Tłuszcze (g): 17 Węglowodany(g):61 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | kisiel owocowy z płatkami musli, herbatniki, owoce napój: herbatka | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1, 7 |
Wtorek | 20.05.25 | Energia [kcal] : 1065 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | kanapka: bułka pełnoziarnista z masłem, szynka ,ser żółty,smalczyk vege z białej fasoli(wyrób własny),ogórek ,papryka napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: rosół z makaronem II danie: udko pieczone, ryz z warzywami i surówka z marchewki napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 505 Białko (g): 30 Tłuszcze (g): 16 Węglowodany (g):56 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | wafle ryżowe z musem jabłkowym-oddział na górze gofry z cukrem pudrem- oddział na dole napój: maślanka owocowa | Energia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 | 1, 7 |
Środa | 21.05.25 | Energia [kcal] : 1033 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pełnoziarniste na mleku kanapka: pieczywo mieszane z masłem,kiełbaska żywiecka, ser żółty, ogórek kiszony,roszponka napój: herbatka owocowa | Energia [kcal] : 342 Białko [g] : 17 Tłuszcz [g] : 16 Węglowodany[g] : 34 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: barszcz ukraiński, pieczywo II danie: ryż w potrawce z warzywami i kurczakiem napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 505 Białko (g): 30 Tłuszcze (g): 16 Węglowodany (g):56 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | jogurt naturalny z miodem,pestki słonecznika, owoce napój: woda/herbatka | Energia [kcal]: 218 Białko (g): 3 Tłuszcze (g): 3 Węglowodany (g): 42 | 1, 7 |
Czwartek | 22.05.25 | Energia [kcal] : 1055 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | kanapka: chleb kukurydziany z masłem i salami,pomidor,sałata, papryka napój: kakao na mleku | Energia [kcal] : 351 Białko [g] : 10 Tłuszcz [g] : 10 Węglowodany[g] : 41 | 1, 7 |
OBIAD | zupa: krem z brokuła z groszkiem ptysiowym II danie: pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki napój: herbatka | Energia [kcal]: 489 Białko (g): 31 Tłuszcze (g): 19 Węglowodany(g):49 | 1,7,9 |
PODWIECZOREK | wafle ryżowe z musem jabłkowym-oddział na dole gofry z cukrem pudrem- oddział na górze napój: maślanka owocowa | Energia [kcal]: 215 Białko (g): 10 Tłuszcze (g): 8 Węglowodany (g): 17 | 1, 7 |
Piątek | 23.05.25 | Energia [kcal] : 1052 | Alergeny: |
ŚNIADANIE | zupa mleczna: płatki pszeniczne kanapka: pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,pasta z makreli, rzodkiewka,roszponka napój: herbata owocowa | Energia [kcal] : 351 Białko [g] : 16 Tłuszcz [g] : 12 Węglowodany[g] : 44 | 1, 3,4, 7 |
OBIAD | zupa: jarzynowa,pieczywo II danie:naleśniki z dżemem i twarogiem napój: herbatka owocowa | Energia [kcal]: 503 Białko (g): 21 Tłuszcze (g): 9 Węglowodany (g):49 | 1,3,7,9 |
PODWIECZOREK | pieczywo chrupkie z powidłami śliwkowymi, owoce napój: sok tłoczony | Energia [kcal]: 198 Białko (g): 6 Tłuszcze (g):1,75 Węglowodany (g): 45 | 1,7 |
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10